Vergunning marifoon aanvragen

Motorvaartuigen op de binnenwateren met een romplengte van meer dan 7 m moeten over een marifooninstallatie beschikken. Voor de installatie is een vergunning nodig. Wie de marifoon bedient moet over een certificaat beschikken.

De vergunningen & certificaten worden afgegeven door het BIPT (Belgisch Instituut van Postdiensten en Telecommunicatie – dienst BMR).

📍  Ellipsgebouw C – Koning Albert II-laan 35 bus 1 – 1030 Brussel
📧  maritime@bipt.be
🌐  bipt.be/consumenten/maritiem
☎️
  +32 (0)2 226 88 57 (van 🕘 tot 🕛)
📠 +32 (0)2 226 89 85

Bij de aanvraag moet het homologatienummer van de toestellen (terug te vinden bij de documenten van aankoop) worden gevoegd. De vergunning en het bijhorende roepnummer (OSnr) is scheepsgebonden. Alleen voor het gebruik van typegekeurde toestellen worden vergunningen afgeleverd (ATIS nummer ingebouwd).

stuurbrevet.be; marifoon; marifoon installatie; beperkt getuigschrift van radiotelefonist

Beperkt getuigschrift van radiotelefonist van scheepsstation

De persoon die de marifoon bedient heeft een “beperkt getuigschrift van radiotelefonist van scheepsstation (VHF)” nodig.

Heb je een vast gemonteerd toestel met een DSC-functie (rode knop), dan moet je minstens in het bezit zijn van het SRC-bedieningscertificaat.
Voor dit certificaat dien je verplicht een cursus te volgen.

Inschrijven voor dit examen gebeurt rechtstreeks bij het BIPT.
Bezorg hen via 📧 examen@bipt.be de nodige gegevens (naam, voornaam, (post)adres, telefoonnummer), een kopie (beide zijden) van je identiteitskaart, en een officiële pasfoto.
Nadien zal je en aantal examendata worden voorgesteld. Vervolgens ontvang je een 📧 bevestigingsmail met meer informatie (betaling, …). Inschrijven kan tot 2 weken voor het examen en zolang er plaatsen beschikbaar zijn.

Wens je een SRC-examen af te leggen, dan moet je ook nog een attest (slechts 1 jaar geldig) toevoegen van een SRC – opleiding.

Je kan dit examen voorbereiden via:

Ben je het marifoonbrevet verloren dan kan je eenvoudigweg, per mail, een duplicaat aanvragen.

SRC- en GMDSS cursus

Voor het gebruik van toestellen die op andere frequenties dan VHF uitzenden of van de onderdelen van het GMDSS-systeem (bijv. DSC, EPIRB, SART, Satcom, enz.) volstaat het beperkt certificaat voor scheepsstations niet. Voor de niet-commerciële pleziervaart moet de gebruiker in het bezit zijn van een SRC-certificaat (Short Range Certificate). Om dat te krijgen moet men eerst in een door het BIPT erkend opleidingscentrum een cursus volgen van minstens 8 uur (4 uur theorie en 4 uur praktijk). Daar ontvangt men een attest waarmee men zich kan inschrijven voor het SRC-examen.

Inschrijving SRC cursus

Via de portaalsite van het Belgisch Instituut voor postdiensten en telecommunicatie (BIPT). Er zijn bijna wekelijks examens, rekening houden met een inschrijvingstermijn van 3 weken.

Voor te leggen documenten:

  • een fotokopie van uw identiteitskaart (beide zijden),
  • een recente pasfoto
  • afschrift van het attest van de SRC-opleiding.

Contact BIPT

Belgisch Instituut voor postdiensten en telecommunicatie (BIPT)

Maritieme dienst
Ellipse Building – Gebouw 5
Koning Albert II-laan 35
1030 Brussel
Tel.: +32 (0)2 226 88 53 – +32 (0)2 226 88 57 (tussen 9 en 12 uur, behalve op woensdag)

maritime@bipt.be

Voor meer informatie kan u ons altijd contacteren per mail op info@stuurbrevet.be of telefonisch op 03/2711959